Mi-aş dori să fii aici, expoziţie interactivă la Noaptea Muzeelor 2015, pe 16 mai de la 19:00 la 2:00
În cadrul expoziţiei, publicul va interveni pe machetele fâşiei Drumul Taberei, de la intersecţia Razoare până la Piaţa Moghioroş. Vom dezbate împreuna viaţa actuală a cartierului, locul lui în cotidianul locuitorilor săi şi ai Bucureştiului.
Am ales Drumul Taberei pentru că la începuturile sale a fost cartierul grădină al Bucureştiului, presărat cu spaţii publice, culturale, sportive şi de relaxare care s-au ancorat rapid în memoria colectivă şi afectivă a locuitorilor săi. În prezent spaţiul său public este anihilat de şantiere infrastructurale, clădiri improvizate, îngărduiri şi reamenajări ce nemulţumesc mare parte din locuitorii săi. Închiderea cinematografului şi distrugea sistematică a interiorului său au transformat zona Favorit din centru al cartierului în non-spaţiu. Şi cu toate acestea, în Drumul Taberei s-a coagulat, spontan dar cu seriozitate, un grup de iniţiativă ce îşi cere dreptul la un centru comunitar şi cultural, la spaţiu public confortabil pentru toţi, la funcţiuni atractive care să revitalizeze parterele. Pornind de la Grupul Iniţiativa Favorit şi de la exemplele implicării CeRe, vă aducem astfel în discuţie interpretări ale unei parţi de realitate bucureşteană. Ascunderea unei parţi din machetă, Favoritul deja absent fizic, nu va afecta discuţia: vom vorbi despre lipsa lui dar şi despre cum putem, împreună, să îl aducem înapoi.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
duminică, 26 aprilie, între orele 12:00-16:00
URBOTECA, Facultatea de Arhitectură a Universității „Spiru Haret” și CeRe vă invită în zona Cinema FAVORIT, la o discuţie despre urbanism participativ în Drumul Taberei.
Evenimentul „Urbanism participativ în Drumul Taberei” își propune să creeze contextul pentru dialog între actori urbani implicați în dinamica acestui cartier, cei mai importanți actori fiind chiar locuitorii!
Proiectul „Urbanism şi arhitectură participativă în Drumul Taberei” derulat în cadrul Facultăţii de Arhitectura USH simulează un posibil proiect urbanistic de regenerare a segmentului spaţial cuprins între intersecţiile Răzoare şi Moghioroş, după un scenariu care surprinde particularităţile funcţionale ale cartierului şi dorinţele locuitorilor de a-şi îmbunătăţii viaţa cotidiană. Expunerea soluţiilor realizate prin intermediul machetelor, urmăresc stimularea dialogului între toţi participanţii implicaţi în producerea spaţiului urban al cartierului Drumul Taberei.